Showing posts with label ME102. Show all posts
Showing posts with label ME102. Show all posts

Wednesday, July 1, 2015

HimTU ME102 Engineering Drawing and Graphics Syllabus

B. Tech Himachal Pradesh Technical University for first Year
Lecture: 1 per week      Practical: 5 per week      Credits: 3
Sessional: 60 marks     Exam: 40 marks     Time = 3 hrs.

Note: The paper setter will set two questions from each Section/Unit and one question (Q. No. 9) covering all Sections/Units which is compulsory and of short answer type of one mark each. A candidate is required to attempt 5 questions selecting one question from each section. All questions carry equal marks.

Syllabus

UNIT-I
Introduction and Engineering Graphics: Drawing instuments, Introduction to IS code of drawing, Free hand lettering (upper case & lowercase); 
Construction of conics sections by eccentricity method; Construction of Cycloids, Involutes, Spirals and Helix.
Scales: Plain, Diagonal and Vernier Scales; Dimensioning. 
Orthographic Projection of Lines and Planes: Projections of points in different quadrants; Projections of straight lines inclined to one or both of the reference planes; True length and inclination of lines with reference planes; Traces of lines.

UNIT-II
Orthographic Projection of Solids: Projections of simple solids in simple positions, axis inclined to one of the reference planes and axis inclined to both the reference planes-use change of position method OR auxiliary projection method.
Sections of Solids: Sections of simple solids in simple vertical positions with section plane perpendicular / inclined to one of the reference planes – True shapes of sections.

UNIT-III
Isometric Projections: Isometric projections and views of simple and truncated simple solids, sphere, hemisphere and their combinations in simple position. Conversion of Pictorial views to Orthographic views by free hand sketching.
Sections of Solids: Sections and sectional views of right angular solids - Prism, Cylinder, Pyramid and Cone. (There is a repetation of the content in Units II and III)

UNIT-IV
Development of Surfaces: Development of surfaces of simple and cut regular solids - Prism, Pyramid, Cylinder and Cone.
Intersection of surfaces: Intersection of prism in prism & cylinder in cylinder- axis bisecting at right angles only.

TEXT BOOKS:
  1. Engineering Drawing, Agrawal and Agrawal, Tata McGraw Hill Publishing Co. Ltd. 2nd Ed.
  2. Engineering Drawing & Engg. Graphics by P. S. Gill, Kataria and Sons Millennium Edition.
  3. Engineering Drawing Plane and Solid Geometry by N.D. Bhatt and V. M. Panchal, 44th Edition, 2002, Charotar Publishing House.
  4. Engineering Drawing and Computer Graphics -Shah, M.B. & B.C. Rana, Pearson Education,
    2008.

Monday, July 1, 2013

PTU BTME102 Engineering Drawing May 2013 Question Paper

BE (First/Second) Semester Exam(Common to all Branches)
Time: 3 hrs
Maximum Marks: 60

Instruction to Candidates:
  1. Section A is compulsory.
  2. Attempt any five questions from Section B and C.
  3. Select atleast Two questions from Section B and Two from Section C.
SECTION A (Marks: 2 each)
1. a) Name the two recommended systems of dimensioning and show any one of them with the help of a sketch.
Ans: Refer article 1.6.2 page 1.10 of Engineering Graphics - Basant Agrawal, TMH.


b) What do you mean by Representative Faction (R.F). Show it by a suitable example?
Ans: Refer article 2.5 page 2.3 of Engineering Graphics - Basant Agrawal, TMH.


c) Name the various types of scales (at least four)
Ans: Refer article 2.4 page 2.3 of Engineering Graphics - Basant Agrawal, TMH.
d) Differentiate between Ist Angle and IIIrd Angle of projections.
Ans: Draw article 5.4.1 and 5.5.1 page 5.6 and 5.8 of Engineering Graphics - Basant Agrawal, TMH.

e) What is meant by Orthographic projections?
Ans: Refer article 5.1 page 5.1 of Engineering Graphics - Basant Agrawal, TMH.

f) Name the two auxiliary planes and write their use.
Ans: Refer article 10.3.3 and 10.3.4 page 10.3 of Engineering Graphics - Basant Agrawal, TMH.

g) Draw the projections of a point l0 mm above HP and 20 mm in front of VP.
Ans: Refer Example 6.1 page 6.3 of Engineering Graphics - Basant Agrawal, TMH.

h) What do you mean by the Trace of a Line. Show it by a sketch.
Ans: Refer article 7.3 page 7.2 of Engineering Graphics - Basant Agrawal, TMH.

i) Name atleast three solids of revolution.
Ans: Refer article 9.4 page 9.4 of Engineering Graphics - Basant Agrawal, TMH.

j) What is Intersection of surfaces and its importance.
Ans: Refer article 14.1 page 14.1 of Engineering Drawing 2e - Basant Agrawal, TMH.

SECTION B (Marks: 8 each)
2. The distance between two cities A and B is 300 kilometers. Its equivalent distance on the map measures only 6 ems. What is the RF? Draw a diagonal scale to show hundreds of kilometres, tens of kilometres and kilometres. Indicate on the scale, the distance of 313 kms.
Ans: Refer Example 2.13 page 2.13 of Engineering Graphics - Basant Agrawal, TMH.


3. A straight line AB is 50 mm long and it makes an angle of 35° with HP. and 45° to VP. The end 'A' is 15 mm in front of VP and 20 mm above HP Draw the projections of the line.
Ans: Similar to Example 7.22 page 7.29 of Engineering Graphics - Basant Agrawal, TMH.


4. Draw the projections of a rhombus having diagonals 100 mm and 40 mm long. The bigger diagonal is inclined at 30° to HP with one of its end point in HP.
Ans: Refer Example 8.25 page 8.32 of Engineering Graphics - Basant Agrawal, TMH.
 
5. Draw the projections of a cylinder 50 mm diameter and axis 60 mm long, is resting on a point of base circle in HP with its axis inclined at 45° to HP and parallel to VP.
Ans: Refer Example 9.9 page 9.15 of Engineering Graphics - Basant Agrawal, TMH.

SECTION C (Marks: 8 each)
6. A cube of 40 mm edges, is resting on one of its face in HP with a vertical face inclined at 30° to VP It is cut by a sectional plane parallel to VP and perpendicular to HP passing 15 mm away from the axis Draw its top view and the sectional front view
Ans: Refer Example 10.6 page 10.10 of Engineering Graphics - Basant Agrawal, TMH.
 
7. Draw the development of a sphere of 60 mm diameter by LUNE method.
Ans: Refer article 13.27 page 13.26 of Engineering Drawing 2e - Basant Agrawal, TMH.
8. Draw the isometric projection of the frustum of a cone having base diameter 50 mm and 40 mm height with top diameter of 25 mm.
Ans: Refer Example 12.8 page 12.12 of Engineering Graphics - Basant Agrawal, TMH.
 
9. Draw the front view of the object shown below in the direction (F) and top view in the direction (T). All dimensions are in mm.
Ans: Refer Chapter 5 of Engineering Graphics - Basant Agrawal, TMH. 

Sunday, February 3, 2013

PTU BTME102 Engineering Drawing Dec 2012 Question Paper

BE (First/Second) Semester Exam(Common to all Branches)
Time: 3 hrs
Maximum Marks: 60

Instruction to Candidates:
  1. Section A is compulsory.
  2. Attempt any five questions from Section B and C.
  3. Select atleast Two questions from Section B and Two from Section C.
SECTION A (Marks: 2 each)
1. a) Draw the symbol of 1st Angle & IIIrd Angle projections.
Ans: Refer article 5.7 page 5.9 of Engineering Graphics - Basant Agrawal, TMH.


b) What do you mean by a Representative Factor (RF) and how it is calculated ?
Ans: Refer article 2.5 page 2.3 of Engineering Graphics - Basant Agrawal, TMH.


c) What .do you mean by an orthographic (Multiview) projection? How it is different from isometric projection ?
Ans: Refer article 12.1 page 12.2 of Engineering Graphics - Basant Agrawal, TMH.

d) Show the Aligned system of dimensioning with the help of a suitable diagram.
Ans: Draw article 1.6.2 page 1.10 of Engineering Graphics - Basant Agrawal, TMH.

e) What is a Profile plane? Explain its use and show it with the help of a free hand sketch.
Ans: Refer article 10.3.5 page 10.4 of Engineering Graphics - Basant Agrawal, TMH.

f) Draw the projection of a point lying in HP and 15 mm in front of VP.
Ans: Refer Example 6.5 page 6.7 of Engineering Graphics - Basant Agrawal, TMH.

g) How do we classify the solids? Name them.
Ans: Refer article 9.2 page 9.2 of Engineering Graphics - Basant Agrawal, TMH.

h) What is the use of auxiliary planes? Differentiate between AVP & AIP.
Ans: Refer article 10.3.3 and 10.3.4 page 10.3 of Engineering Graphics - Basant Agrawal, TMH.

i) Draw the frustum of a cone. How it is different from a truncated cone?
Ans: A cone cut by a plane parallel to the base removing the apex is called frustum of the cone. whereas when it is cut by any other plane then it is called the truncated cone. Thus the frustum of the cone is a special case of the truncated cone.
j) What do you mean by intersection of surfaces and its use?
Ans: Refer article 14.1 page 14.1 of Engineering Drawing 2e - Basant Agrawal, TMH.

SECTION B (Marks: 8 each)
2. Draw the front view and top views of the given object in the indicated directions.
Ans: Refer Chapter 5 of Engineering Graphics - Basant Agrawal, TMH.

3. Draw the projections of the following points:
(i) Point A 25 mm in front of VP and 30 mm above HP.
(ii) Point B 30 mm behind VP and 25 mm below HP.
Ans: Similar to Examples 6.1 and 6.3 page 6.3 and 6.5 of Engineering Graphics - Basant Agrawal, TMH.


4. The length of the top view of a straight line AB parallel to VP and inclined at 45° to HP measures 60 mm. Its end A is 10 mm above HP and 25 mm in front of VP. Draw the projections and determine the true length of the line AB.
Ans: Refer Example 7.12 page 7.14 of Engineering Graphics - Basant Agrawal, TMH.
 
5. Draw the projection of a cube of 25 mm edge when it is resting on one of its corners of base in such a way that the base makes an angle of 45° with the HP and the vertical edges of the cube remains parallel to VP.
Ans: Draw first two stages of Example 9.48 page 9.55 of Engineering Graphics - Basant Agrawal, TMH.

SECTION C (Marks: 8 each)
6. A cylinder of 40 mm diameter and 60 mm long axis is lying in such a way that its axis makes an angle of 30° to VP. It is cut by a horizontal sectional plane perpendicular to VP and at a distance of 10 mm from the axis. Draw its projections showing the sectional plan.
Ans: Similar to Example 10.3 page 10.7 of Engineering Graphics - Basant Agrawal, TMH.

7. A vertical cylinder of 50 mm dia and height 70 mm standing on its base is HP is completely penetrated by a horizontal cylinder of 40 mm dia and 70 mm long such that their axes bisect each other at right angles and are parallel to VP. Draw the curves of penetration in the front view.
Ans: Refer article 13.27 page 13.26 of Engineering Drawing 2e - Basant Agrawal, TMH.
8. A square pyramid of base edge 25 mm and height of its axis 50 mm in resting in HP in such a manner that its base edge makes an angle of 45° with VP. Develop the surface of the pyramid.
Ans: Refer Example 11.17 page 11.20 of Engineering Graphics - Basant Agrawal, TMH.
 
9. Draw the isometric view of the two solids when one of them a cylinder of 30 mm diameter and 45 mm long is resting centrally on a cube of 50 mm edge.
Ans: Refer Article 12.12 of Engineering Graphics - Basant Agrawal, TMH. 

Tuesday, September 25, 2012

PTU BTME102 Engineering Drawing Dec 2011 Question Paper

BE (First/Second) Semester Exam(Common to all Branches)
Time: 3 hrs
Maximum Marks: 60

Instruction to Candidates:
  1. Section A is compulsory.
  2. Attempt any five questions from Section B and C.
  3. Select atleast Two questions from Section B and Two from Section C.

SECTION A (Marks: 2 each)
1. a) How do we classify lettering and state what is GOTHIC LETTERING.
Ans: Refer article 7.5 page 7.3 of ED - Basant Agrawal, TMH.
b) Name the systems of dimensioning and show one of them with free hand Drawing.
Ans: Refer Fig. 7.9(b) page 7.8 of ED - Basant Agrawal, TMH.
c) Name the different sizes of scale and give example of enlarging scale.
Ans: Refer article 11.2 page 11.2 of ED - Basant Agrawal, TMH.
d) What do you mean by ORTHOGRAPHIC projections?
Ans: Draw article 2.5 page 2.3 of ED - Basant Agrawal, TMH.
e) Draw free hand the Isometric scale.
Ans: Refer article 4.1 page 4.1 of ED - Basant Agrawal, TMH.
f) Differentiate between First Angle and third angle projection.
Ans: Refer article 2.8 page 2.6 of ED - Basant Agrawal, TMH.
g) What are the principal planes of projections show them with free hand sketch?
Ans: Refer article 2.11 page 2.7 of ED - Basant Agrawal, TMH.
h) How the solids are divided. Give some examples of Regular polyhedra.
Ans: Refer article 2.12 page 2.8 of ED - Basant Agrawal, TMH.
i) What do you mean by True section of a solid.
Ans: Refer Fig. 11.5 page 11.3 of ED - Basant Agrawal, TMH.
j) How do use the development in the practical life.
Ans: Refer problem 9.1 page 9.2 of ED - Basant Agrawal, TMH.

SECTION B (Marks: 8 each)
2. Draw the Front view (F), Top view (T) and Left side view (L) by the First angle projection of the solid shown below:
Ans: Refer article 4.11 page 4.9-4.16 of ED - Basant Agrawal, TMH.
3. Draw the projections of the following points in First Angle projection.
a) Point A lies in HP and 30 mm in front of VP.
b) Point B lies in VP and 30 mm above HP.
Ans: Refer chapter 9 of ED - Basant Agrawal, TMH.
4. A straight line AB, 60 mm long makes an angle of 30° to HP and 60° to VP. The one end of the line AB lies in HP and is 20 mm in front of VP. Draw its Projections.
Ans: Refer problem 11.16 page 11.19 of ED - Basant Agrawal, TMH.
5. A hexagonal prism base edge 25 mm and height 50 mm is resting on an edge of its base on HP in such a manner that the base makes an angle of 45° with HP. Draw its projections.
Ans: Refer problem 12.7 page 12.10 of ED - Basant Agrawal, TMH.

SECTION C (Marks: 8 each)
6. A square pyramid, base edge 25 mm and height 50 mm is resting on its base in HP in such a way that one of its base edges makes an angle of 30° with the VP. It is cut by a sectional plane parallel to HP and passing at a distance of 25mm from the base along the axis. Draw the front view and sectional top view.
Ans: Refer Fig. E7.10 page 7.15 of ED - Basant Agrawal, TMH.
7. A vertical cylinder 50 mm diameter and height 70 mm standing on its base in HP, is completely penetrated by a horizontal cylinder of the same diameter and length. Their axes bisects each other at right angles and are parallel to VP. Draw the projections showing lines of interpenetration.
Ans: Refer article 15.19 page 15.16 of ED - Basant Agrawal, TMH.
8. A right cylinder of 30 mm diameter and 50 mm height of axis is cut by a sectional plane inclined at
30° to HP and passing 20 mm from base. Draw the development of the truncated cylinder.
Ans: Refer problem 13.39 page 13.33 of ED - Basant Agrawal, TMH.
9. A cube of 40 mm side rests centrally on a square block of 70 mm edges and 30 mm thick. Draw the isometric view of the two objects with edges of the two blocks kept parallel to each other.
Ans: Refer problem 14.2 page 14.3 of ED - Basant Agrawal, TMH. 

Monday, September 24, 2012

PTU ME102 Engineering Drawing May 2011 Question Paper for sem II

BE (First/Second) Semester Exam(Common to all Branches)
Time: 3 hrs
Maximum Marks: 60
Instruction to Candidates:
  1. Section A is compulsory.
  2. Attempt any five questions from Section B and C.
  3. Select atleast Two questions from Section B and Two from Section C.

SECTION A (Marks: 2 each)
1. a) Draw the symbol of first angle and third angle projections.
Ans: True. Refer article 8.4 page 8.2 of ED - Basant Agrawal, TMH.
b) Show the unidirectional system of dimensioning with the help of a sketch.
Ans: Refer article 2.8 page 2.6 of ED - Basant Agrawal, TMH.
c) Draw the centre line and a cutting plane line.
Ans: Refer problem 10.11 page 10.11 of ED - Basant Agrawal, TMH.
d) Show the true angle of a line inclined to HP and parallel to VP.
Ans: Prism. Refer Fig. 11.2 page 11.2 of ED - Basant Agrawal, TMH.
e) Define an Auxillary plane and name them.
Ans: Triangle. Refer Fig. 11.4(b) page 11.3 of ED - Basant Agrawal, TMH.
f) Show the frustum of a CONE.
Ans: Refer Fig. 11.6 page 11.4 of ED - Basant Agrawal, TMH.
g) AWhat do you mean by solids of revolution?
Ans: Pyramid. Refer Fig. 11.3 page 11.3 of ED - Basant Agrawal, TMH.
h) Differentiate between a prism and pyramid with the help of a sketch.
Ans: Parallel. Refer article 12.4.3 page 12.6 of ED - Basant Agrawal, TMH.
i) What do you mean by parallel line development.
Ans: Radial line method. Refer article 13.3 page 13.1 of ED - Basant Agrawal, TMH.
j) Draw free hand sketch of an isometric scale.
Ans: Curve. Refer problem 14.9 page 14.10 of ED - Basant Agrawal, TMH.


SECTION B (Marks: 8 each)
2. Construct a diagonal scale to measure 0.01 and 0.1 of a metre and long enough to measure upto 6 metres when one metre is represented by 2.5 cms. Find RF and indicate on the scale a distance of 5.55 metres.
Ans: 45 degree, reference. Refer article 7.18 page 7.17 of ED - Basant Agrawal, TMH.
3. A straight line AB is 60 mm long. It makes an angle of 25° to HP and 55° to VP. The end A is in the VP and 20 mm above HP. Draw its projections in first angle.
Ans: Refer Problem 9.52 page 9.53 of ED - Basant Agrawal, TMH.
4. A cone of diameter 60 mm and height 60 mm is resting in the HP on one of its generators. Draw its projections if its axis is kept parallel to VP.
Ans: Refer problem 11.45(b) page 11.45 of ED - Basant Agrawal, TMH.
5. A square prism with a base side of 45 mm and an axis length of 90 mm is resting in HP in such a way that its vertical faces are equally inclined to the VP. A vertical sectional plane passing through the mid points of two adjacent sides of the base (away from XY) cuts the prism. Draw its projections.
Ans: imilar to problem 12.19 page 12.21 of ED - Basant Agrawal, TMH.


SECTION C (Marks: 8 each)
6. A hexagonal prism of side of base 25 mm and length of axis 60 mm is kept on the ground on its base such that the two opposite side of the base are parallel to the VP. It is cut by an AIP inclined at 45°. to HP and passing through one of the top comers of the prism. Draw the development of the surface of the cut prism.
Ans: Refer problem 15.20 page 15.16 of ED - Basant Agrawal, TMH.
7. A vertical square prism with a 60 mm base side and an 80 mm axis length is coinpletely penetrated by a horizontal square prism with a 40 mm base side and 100 mm axis length such that their axes bisect each other. The faces of the prism are equally inclined to VP. Draw its projections.
Ans:
8. Draw the isometric view of the three squares of sides each 60 min, 20 mm and 40 mm placed one over the other centrally and in the order as mentioned i.e. 60 mm, 20 mm & 40 mm.
Ans: Refer article 13.6 page 13.6 of ED - Basant Agrawal, TMH.
9. Draw elevation in the direction of aITow, plan and right hand side view of the given figure in First angle projection show all dimensions in unidirectional system of dimensioning.
Ans: Refer Problem 14.6 page 14.7 of ED - Basant Agrawal, TMH.

PTU ME102 Engineering Drawing May 2011 Question Paper for sem 1

BE (First/Second) Semester Exam(Common to all Branches)
Time: 3 hrs
Maximum Marks: 60
Instruction to Candidates:
  1. Section A is compulsory.
  2. Attempt any five questions from Section B and C.
  3. Select atleast Two questions from Section B and Two from Section C.

SECTION A (Marks: 2 each)
1. a) What do you understand by auxiliary vertical plane?
Ans: True. Refer article 8.4 page 8.2 of ED - Basant Agrawal, TMH.
b) Draw the symbol of third angle projection system.
Ans: Refer article 2.8 page 2.6 of ED - Basant Agrawal, TMH.
c) Why is it not possible to make a drawing using fourth angle projection system?
Ans: Refer problem 10.11 page 10.11 of ED - Basant Agrawal, TMH.
d) Draw any two types of lines and give their applications.
Ans: Prism. Refer Fig. 11.2 page 11.2 of ED - Basant Agrawal, TMH.
e) What is an enlarging scale? Give an example.
Ans: Triangle. Refer Fig. 11.4(b) page 11.3 of ED - Basant Agrawal, TMH.
f) Explain the method of dimensioning a circle with the help of an example.
Ans: Refer Fig. 11.6 page 11.4 of ED - Basant Agrawal, TMH.
g) What is an isometric scale?
Ans: Pyramid. Refer Fig. 11.3 page 11.3 of ED - Basant Agrawal, TMH.
h) Briefly explain the unidirectional system of dimensioning.
Ans: Parallel. Refer article 12.4.3 page 12.6 of ED - Basant Agrawal, TMH.
i) Give two examples of solids of revolution.
Ans: Radial line method. Refer article 13.3 page 13.1 of ED - Basant Agrawal, TMH.
j) Draw the plan and elevation of a 50 mm long line AB which is a perpendicular to HP and parallel to VP.
Ans: Curve. Refer problem 14.9 page 14.10 of ED - Basant Agrawal, TMH.

SECTION B (Marks: 8 each)
2.(a) Construct a diagonal scale to read metres, decimetres and centimetres for a R.F. of l/50 and long enough to measure up to 5 metres. Show on this scale the following distances:
(a) 2.89 metres, (b) 3.67 metres and (c) 4.44 metres.
Ans: 45 degree, reference. Refer article 7.18 page 7.17 of ED - Basant Agrawal, TMH.
3. A plane having the shape of an isosceles triangle of base 40 mm and altitude 60 mm is inclined to HP in such a way that its top view is an equilateral triangle of 40 mm each side. Its base , which is fully contained in HP, is inclined at 45° to VP. Draw its projections and rind out the true inclination of the plane with HP.
Ans: Refer Problem 9.52 page 9.53 of ED - Basant Agrawal, TMH.
4. A right regular pentagonal pyramid, side ofthe base 30 mm and height 60 mm, has one of its slant edges in HP. One of the base edges of the pyramid is parallel to HP and inclined at 45° to VP. Draw its projections.
Ans: Refer problem 11.45(b) page 11.45 of ED - Basant Agrawal, TMH.
5. A right circular cone of base diameter 45 mm and axis 65 mm long, is lying on one of its generators on HP A sectional plane inclined to HP at 30° bisects its axis. Draw the apparent and true shape of the section.
Ans: Similar to problem 12.19 page 12.21 of ED - Basant Agrawal, TMH.


SECTION C (Marks: 8 each)
6. Two orthographic views of an object are shown in Figure 1 below. Draw its isometric view.
 Ans: Refer problem 15.20 page 15.16 of ED - Basant Agrawal, TMH.
 
7. 
A right regular square pyramid of base edge 35 mm and height 55 mm rests on top of a right circular cylinder of base diameter 50 mm and height 70 mm such that the axes ofthe two solids are along the same vertical line. The base edges of the square pyramid are equally inclined to VP. Draw a neat freehand isometric sketch of the assembly.
Ans: Refer article 13.6 page 13.6 of ED - Basant Agrawal, TMH.
8.
Two portions of a square prism have been removed as shown in its front view in Figure 2 below. Take side of the base = 40 mm and length of the axis =70 mm. The axis of the solid is inclined at 45° to HP. Develop the remaining portion of the solid.
Ans: Refer article 13.6 page 13.6 of ED - Basant Agrawal, TMH.
9. A vertical cylinder of base diameter 40 mm and height 70 mm, resting on its base on HP, is completely penetrated by another horizontal cylinder of base diameter 30 mm and height 70 mm such that their axes bisect each other at right angles. Draw the projections of the solids showing curves of intersection.

Ans: Refer Problem 14.6 page 14.7 of ED - Basant Agrawal, TMH.

Saturday, July 16, 2011

PTU ME102 Engineering Drawing Dec 2010 Question Paper

BE (First/Second) Semester Exam
(Common to all Branches)
Time: 3 hrs
Maximum Marks: 60
Instruction to Candidates:
  1. Section A is compulsory.
  2. Attempt any five questions from Section B and C.
  3. Select atleast Two questions from Section B and Two from Section C.
SECTION A (Marks: 2 each)
1. a) What is a profile plane?
Ans: Refer article 7.5 page 7.3 of ED - Basant Agrawal, TMH.
b) Draw the symbol of first angle projection system.
Ans: Refer Fig. 7.9(b) page 7.8 of ED - Basant Agrawal, TMH.
c) Describe a tetrahedron.
Ans: Refer article 11.2 page 11.2 of ED - Basant Agrawal, TMH.
d) Draw any two types of lines and give their applications.
Ans: Draw article 2.5 page 2.3 of ED - Basant Agrawal, TMH.
e) What do you understand by reducing scale? Give an example.
Ans: Refer article 4.1 page 4.1 of ED - Basant Agrawal, TMH.
f) What is Single Stroke Vertical Gothic Lettering? Give an example.
Ans: Refer article 2.8 page 2.6 of ED - Basant Agrawal, TMH.
g) Whati s a leader line?
Ans: Refer article 2.11 page 2.7 of ED - Basant Agrawal, TMH.
h) Briefly explain the aligned system of dimensioning.
Ans: Refer article 2.12 page 2.8 of ED - Basant Agrawal, TMH.
i) What is an oblique solid?
Ans: Refer Fig. 11.5 page 11.3 of ED - Basant Agrawal, TMH.
j) Draw the plan and elevation of a 50 mm long line AB which is parallel to both the principal planes.
Ans: Refer problem 9.1 page 9.2 of ED - Basant Agrawal, TMH.

SECTION B (Marks: 8 each)
2. Draw a full size diagonal scale to show 0.1 millimetre and long enough to measure up to 5 centimetres. Show on this scale the following distances: (a) 0.2 millimete (b) 2.35 centimetre and (c) 4.89 centimetres
Ans: Refer article 4.11 page 4.9-4.16 of ED - Basant Agrawal, TMH.
3. A line AB, inclined at 30 degree to the VP has its ends 50 mm and 20 mm below the HP. The length of its FV is 65 mm and its VT is 10 mm below the HP. Determine the TL of AB, its inclination with the HP and locate its HT.
Ans: Refer chapter 9 of ED - Basant Agrawal, TMH.
4. A right regular pentagonal pyramid, side of the base 30 mm and height 60 mm, has one of its triangular faces in VP while the base edge contained by that triangular face is perpendicular to HP. Draw its projections.
Ans: Refer problem 11.16 page 11.19 of ED - Basant Agrawal, TMH.
5. A right circular cylinder of base diameter 54 mm and axis 75 mm long, has a circular hole of 30 mm diameter, drilled centrally through it. It rests on its base on HP. An AIP inclined to HP at 45o cuts it, meeting the axis at a distance of 20 mm below the top end face. Draw its front view, sectional top view and true shape of the section.
Ans: Refer problem 12.7 page 12.10 of ED - Basant Agrawal, TMH.

SECTION C (Marks: 8 each)
6. Two orthographic views of an object are shown in Figure 1 below. Draw its isometric view.
Ans: Refer Fig. E7.10 page 7.15 of ED - Basant Agrawal, TMH.
7. A right circular cone of base diameter 50 mm and height 70 mm rests on top of a cube of 40 mm side such that the axes of the two solids are along the same vertical line. The four vertical faces of the cube are equally inclined to VP. Draw a neat freehand isometric sketch of the assembly.
Ans: Refer article 15.19 page 15.16 of ED - Basant Agrawal, TMH.
8. A funnel shown in Figure 2 is made by assembling the frustum of a cone and a truncated cylinder. Draw the complete development of the funnel.
Ans: Refer problem 13.39 page 13.33 of ED - Basant Agrawal, TMH.
9. A square prism, edge of the base 30 mm and height 60 mm is resting on its base on HP. lt is completely penetrated by another square prism of 20 mm base edge and height 60 mm such that the axis of the penetrating prism is perpendicular to and 10 mm in front of the axis of the vertical prism. The rectangular faces of the two prisms are equally inclined to VP. Draw the projections of the solids showing lines of intersection.
Ans: Refer problem 14.2 page 14.3 of ED - Basant Agrawal, TMH.